Това лято двама от най-добрите в парапланеризма българи ще направят опит да подобрят европейски рекорд по летене. Ясен и Весо са приятели от деца и вече близо 20 години се занимават с този спорт.

В спорт, доминиран от Франция и останалите алпийски страни, Ясен Савов е първият източно-европеец, носител на титлата Европейски шампион. През 2012г. той печели отличието в "коронната" дисциплина прелетно летене (cross country). „Адски съм горд от тази титла, защото успях да победя най-големите в този спорт, и то на техен терен, във френските Алпи“, споделя Ясен. Освен това той е заемал всички места от почетната стълбичка в състезанията от „Световната купа“ по парапланеризъм, а също така е рекордьор на България за най-голям затворен триъгълник с парапланер. Савов е смятан и за един от най-бързите в света, като по време на състезания се сдобива с прозвището "Mister Speed".

Весо Овчаров пък е единственият професионален акропилот в България и единственият официален атлет на Red Bull от България. Световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския си колега Петар Лонкар през 2013 година, по време на първото издание на XPoint festival в Приморско. Весо има световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг“ заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прочазка (Чехия). За първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в - Кападокия, Турция. Тримата атлети изпълняват фигурата цели 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което не случайно я нарежда на първо място по сложност в този спорт. През 2015 г. е поканен като състезател в поредното издание на World Air Games, в Дубай – което е огромно признание за световното му ниво като атлет. Там Весо се състезава в две отделни дисциплини: индивидуална акробатика и синхронна акробатика.

През лятото Ясен и Весо ще се опитат да приложат опита и техниката си на местен терен, за да подобрят европейския рекорд по прелетно летене, който е 420 км. Първи своя опит ще направи Весо през месеците юни – юли, а след него в края на август ще излети и Ясен. „За жалост програмите ни са много натоварени и не се засичаме, за да можем да го направим заедно, но и така преживяването ще си заслужава“, разказва Весо.

И двамата ще излетят от Добрич, като целта им ще бъде да летят поне 9 часа без прекъсване. „Ще следим времето, защото то е много важно за целите на подобен полет. В момента, в който видим, че е подходящо ще направим и опита“, разказва Ясен. За разлика от предишните полети, които стартират около обяд, Ясен Савов ще излети сутринта, около 10:00ч., и ще се задържи в небето до залез, около 19:00ч.

За начинанието няма предвиден специален екип, разчита на приятели, защото в този спорт трудно се намират спонсори. „През годината работя и с парите успявам да си плащам за участия в състезания, както и за подобни опити. Надявам се един ден и на тези спортове да започне да се отделя заслуженото, защото летенето е велико преживяване. Виждам как се случват нещата по света, там наистина се обръща внимание на парапланеризма“, завършва Ясен.